×

Welke deken doe je wanneer op?

Welke deken doe je wanneer op?

Hoe weet je op welk moment je wat voor soort deken op doet bij je paard? Er zijn veel omstandigheden die dit beïnvloeden dus zullen deze eerst geïdentificeerd moeten worden. Daarnaast zijn er ontzettend veel soorten dekens, dus welke soort past onder welke omstandigheden nou het beste?

Natuurlijk mechanisme

Een deken wordt in principe gebruikt als een paard het koud heeft. Maar paarden hebben een natuurlijk mechanisme om zich tegen de kou te beschermen. Als ze het koud krijgen zetten ze hun haren overeind zodat er lucht tussen kan komen wat op zijn beurt weer isoleert. Als er bijvoorbeeld sneeuw op de vacht ligt en je het er gemakkelijk af kan vegen werkt dit mechanisme goed. Daarom zullen paarden die geschoren worden het over het algemeen eerder koud kunnen krijgen dan ongeschoren paarden.

Temperatuur

Temperatuur is vervolgens een van de belangrijkste punten die zal beïnvloeden of het beter is om een deken te dragen. In principe zullen ongeschoren paarden een vacht hebben die ze voldoende beschermen tegen de kou. Doe je toch een deken op bij een ongeschoren paard dan druk je de haren plat en heeft het natuurlijke mechanisme geen effect meer, houd hier rekening mee!

  • Rond de lente, als het ongeveer 15 graden of warmer is, is eigenlijk geen deken nodig. Mocht een paard last hebben van bijvoorbeeld vliegen kan je wel een vliegendeken overwegen.
  • Tussen de 10 en 15 graden kan je een dunne deken gebruiken. De voorkeur gaat uit naar een 0 of 100 grams deken. Of als het weer er naar is bijvoorbeeld een regendeken.
  • Tussen de 0 en 10 graden kan je een wat dikkere deken gebruiken. 200 tot 300 gram zal vaak voldoende zijn.
  • Als het vriest kan je een dikkere winterdeken gaan gebruiken van zo’n 300 tot 400 gram.

Binnen of buiten

Het hangt natuurlijk ook af hoe de stal is en of je paard altijd buiten of juist vrijwel altijd binnen staat. Staat het paard in een goed geïsoleerde stal zou je voor de lichtere varianten kunnen gaan van de dekens en er ook voor kiezen om een staldeken te gebruiken aangezien dit kan schelen in de kosten.

Staat je paard altijd buiten zal je sneller neigen naar de wat zwaardere dekens.

Tijdlijn

In de zomer is dus geen deken nodig, vaak zijn de temperaturen boven de 15 graden en is het lekker weer. Uitzondering is natuurlijk de vliegendeken. Zo rond de herfst kan je beginnen met een dunne (stal)deken omdat de temperaturen wat lager gaan liggen. Als de winter dan uiteindelijk aanbreekt  kan je een lekkere dikke deken voor je paard pakken. Komt de lente er weer aan kan je dit gaan afbouwen en zo ben je het jaar rond.

Rekening houden met….

Hierboven zijn vooral richtlijnen, als ruiter zelf weet je de huidige conditie van je paard, hoe vaak en hoe lang je paard binnen of buiten staat en hoe snel of goed je paard zijn wintervacht ontwikkeld. Kleed je paard ook niet te warm aan, zelf kan hij namelijk niks uit doen!

Als je het als mens koud hebt, heeft een paard het hoogst waarschijnlijk nog niet koud.

Matentabel

Voor dekenmaten verwijzen wij naar de deken matentabel

Alle dekjes

Bekijk al onze dekjes

Onze merken

Je vind de tofste merken in ons assortiment.