Welke deken doe je wanneer op?

[message_box bg=””]
10% korting op een artikel naar keuze: welkom01 [button size=”medium” style=”primary” text=”Shoppen” link=”http://paardengruiter.nl”]
[/message_box]

 

Welke deken doe je wanneer op?

Hoe weet je op welk moment je wat voor soort deken op doet bij je paard? Er zijn veel omstandigheden die dit beïnvloeden dus zullen deze eerst geïdentificeerd moeten worden. Daarnaast zijn er ontzettend veel soorten dekens, dus welke soort past onder welke omstandigheden nou het beste?

Natuurlijk mechanisme

Een deken wordt in principe gebruikt als een paard het koud heeft. Maar paarden hebben een natuurlijk mechanisme om zich tegen de kou te beschermen. Als ze het koud krijgen zetten ze hun haren overeind zodat er lucht tussen kan komen wat op zijn beurt weer isoleert. Als er bijvoorbeeld sneeuw op de vacht ligt en je het er gemakkelijk af kan vegen werkt dit mechanisme goed. Daarom zullen paarden die geschoren worden het over het algemeen eerder koud kunnen krijgen dan ongeschoren paarden.

Temperatuur

Temperatuur is vervolgens een van de belangrijkste punten die zal beïnvloeden of het beter is om een deken te dragen. In principe zullen ongeschoren paarden een vacht hebben die ze voldoende beschermen tegen de kou. Doe je toch een deken op bij een ongeschoren paard dan druk je de haren plat en heeft het natuurlijke mechanisme geen effect meer, houd hier rekening mee!

  • Rond de lente, als het ongeveer 15 graden of warmer is, is eigenlijk geen deken nodig. Mocht een paard last hebben van bijvoorbeeld vliegen kan je wel een vliegendeken overwegen.
  • Tussen de 10 en 15 graden kan je een dunne deken gebruiken. De voorkeur gaat uit naar een 0 of 100 grams deken. Of als het weer er naar is bijvoorbeeld een regendeken.
  • Tussen de 0 en 10 graden kan je een wat dikkere deken gebruiken. 200 tot 300 gram zal vaak voldoende zijn.
  • Als het vriest kan je een dikkere winterdeken gaan gebruiken van zo’n 300 tot 400 gram.

Binnen of buiten

Het hangt natuurlijk ook af hoe de stal is en of je paard altijd buiten of juist vrijwel altijd binnen staat. Staat het paard in een goed geïsoleerde stal zou je voor de lichtere varianten kunnen gaan van de dekens en er ook voor kiezen om een staldeken te gebruiken aangezien dit kan schelen in de kosten.

Staat je paard altijd buiten zal je sneller neigen naar de wat zwaardere dekens.

Tijdlijn

In de zomer is dus geen deken nodig, vaak zijn de temperaturen boven de 15 graden en is het lekker weer. Uitzondering is natuurlijk de vliegendeken. Zo rond de herfst kan je beginnen met een dunne (stal)deken omdat de temperaturen wat lager gaan liggen. Als de winter dan uiteindelijk aanbreekt  kan je een lekkere dikke deken voor je paard pakken. Komt de lente er weer aan kan je dit gaan afbouwen en zo ben je het jaar rond.

Rekening houden met….

Hierboven zijn vooral richtlijnen, als ruiter zelf weet je de huidige conditie van je paard, hoe vaak en hoe lang je paard binnen of buiten staat en hoe snel of goed je paard zijn wintervacht ontwikkeld. Kleed je paard ook niet te warm aan, zelf kan hij namelijk niks uit doen!

Als je het als mens koud hebt, heeft een paard het hoogst waarschijnlijk nog niet koud.

Extra informatie

Voor dekenmaten verwijzen wij naar de deken matentabel

 

[message_box bg=”https://paardengruiter.nl/wp-content/uploads/2015/01/UX_banner_quote.jpg”]
10% korting op een artikel naar keuze: welkom01 [button text=’Shoppen’ link=’https://paardengruiter.nl/’ style=’small alt-button white’]
[/message_box]

Terug naar het overzicht

Onze tevreden klanten

Lees hieronder de ervaringen van onze klanten

Super snel geleverd, fijne afhandeling en belangrijkst leuk en mooi spul voor paard en ruiter!! De nieuwe dekjes zijn nog een doel voor de volgende bestelling?

Van Dayen

Goede bezorging het artikel was der snel kreeg gelijk bericht dat de kleur die ik wilde wat langer zou duren . Top

Van G stroop

Erg blij met dit bedrijf ze zijn erg kundig en professioneel. Zeker een aanrader. Super service en vriendelijke mensen!

Van Annelize van der Kaaij

Zeer tevreden goede klanten service en super qualiteid producten. Als ik nog eens iets nodig heb weet ik waar ik ga

Van Danielle Lamers

Heel goed. Er ging wat mis met het pakketje (ik kon het door vakantie niet ophalen op het afhaalpunt) maar dit is super netjes opgepakt door me te bellen, gratis op te sturen naar mijn huisadres (ik had aangeboden de kosten op me te nemen) en ervoor te zorgen dat ik mijn pakketje een dag later alsnog in huis had! Top service dus. Ook nog eens hele fijne beugels voor een klein prijsje.

Van Anoniem

De Paardengruiter, de kleurrijkste online ruitersportzaak

De Paardengruiter is de kleurrijkste online ruitersportzaak van Nederland met het leukste assortiment ruitersportproducten. Wij hebben maar één missie: de wereld van ruitersport voorzien van kwalitatieve en fleurige artikelen voor paard en ruiter.

Onze online ruitersportzaak

Onze webshop is ontstaan door onze gezamenlijke passie voor paarden en paardrijden en dat zie je terug in ons assortiment. Wij werken onder andere met merken als Amidale Sports, Excellent, HB Ruitersport, Pfiff en Sir Lancelot.

Onze merken

Wij hebben de leukste merken in ons assortiment

© 2018 - Alle rechten voorbehouden - De Paardengruiter