×

Veilig paardrijden met plezier!

Paardrijden is zoals we allemaal weten een risicosport. Daarom is veilig paardrijden zeer belangrijk! Dat paardrijden als risico sport geclassificeerd is komt onder andere, omdat een paard een vluchtdier is en blijft. Hoe lief en betrouwbaar hij of zij ook is. Ze kunnen altijd schrikken of onverwachts reageren. Jaarlijks komen er tienduizenden ruiters op de spoedeisende hulp na het vallen van hun paard. Als je dit aantal vergelijkt met andere sporten, valt het wel mee. Maar als een ruiter eenmaal letsel op loopt, is het vaak ernstiger dan bij andere sporten.telegraaf 4 maart 2016

Afgelopen vrijdag (4 maart 2016) stond er een artikel in de Telegraaf over “Ruiters in het harnas”. In dit artikel wordt gewezen op de gevaren van omgaan met paarden, wordt er vertelt wat de meest voorkomende letsels zijn en hoe je voor jezelf of voor je kind veiligheidsmaatregelen kunt nemen.

Veiligheidsmaatregelen voor veilig paardrijden

Vele ouders vinden het belangrijk dat hun kinderen veilig paardrijden, maar weten naast het dragen van een cap niet welke veiligheidsmaatregelen je nog meer kunt nemen. Wij zetten ze voor u op een rijtje:

1. De cap. Het dragen van een cap tijdens het rijden is bijna overal verplicht, maar bij jonge kinderen is het vaak ook niet onverstandig om ze een cap te laten dragen bij de omgang van paarden. Wanneer een paard onverwachts reageert, dan is het hoofd van u kind nog beschermd. Zorg ervoor dat u een goed passende cap heeft, want een te grote of een te kleine cap beschermt niet en kan juist voor meer schade zorgen.

2. De bodyprotector. De meeste mensen denken dat een bodyprotector alleen voor de crosswedstrijden is, maar dat is natuurlijk niet zo. De bodyprotector kun je ten alle tijden dragen. Deze beschermt de voor en achterkant van je lichaam. Er wordt vaak gezegd dat een bodyprotector niet lekker zit en je beweging belemmeren. Uit ervaring kunnen we zeggen dat wanneer je een goed passende bodyprotector hebt, je bijna niet merkt dat je hem aan hebt. Je moet net als het dragen van een cap er even aan wennen, maar als snel wordt het een gewoonte en is het net een bodywarmer die je draagt.

IMG_11273. Airjacket. In plaats van een bodyprotector kun je ook een airjacket dragen. Dit is een vest die bevestigd zit aan het zadel en zich opblaast wanneer je uit het zadel valt. In tegenstelling tot de bodyprotector beschermt het ook de nek, de bovenkant van de schouders en de onderrug. Wel is belangrijk om te noemen dat wanneer je hem vergeet los te maken met afstappen, de airjacket dan ook opblaast en wanneer je samen met je paard valt, je niet loskomt uit je zadel en het vest zich niet opblaast. Daarom is het bij de cross ook verplicht om nog steeds een bodyprotector onder je airjacket te dragen.

4. Veiligheidsbeugels. Deze beugels moeten voorkomen dat je met je voet in de beugel blijft haken. Je hebt beugels die losschieten wanneer de druk op de beugel te groot wordt en beugels die aan de zijkant open gaan bij grote druk, zo blijf je niet haken.

5. Als laatste is het belangrijk om je kinderen niet zonder toezicht alleen bij paarden te laten. Je kunt je kind niet de verantwoordelijkheid geven over een dier van 500KG. Zorg ervoor dat er altijd iemand bij is die verstand van omgang met paarden heeft.

Onze ervaring

Zoals de meeste weten zijn wij twee moeders waarvan de dochters paardrijden. Ook wij vinden het belangrijk dat ze met plezier veilig kunnen paardrijden, ongeacht hoe oud ze zijn.

Onze dochters zijn ook wel eens (te vaak naar onze zin) van het paard gevallen en gelukkig hebben ze dan een goede cap op en een bodyprotector aan die ze beschermt. Tot nu toe hebben we nog maar één nacht in het ziekenhuis gezeten en daar willen we het graag bij laten.

We willen ouders, maneges, verenigingen en stallen IMG_8368daarom graag op de hoogte brengen wat je allemaal kunt doen om ernstig letsel zoveel mogelijk te voorkomen. We helpen u graag via de mail of kunt u bij ons thuis bodyprotectors komen passen. Voor maneges en verenigingen komen we graag langs met onze veiligheidsartikelen voor pas-sessies op locatie (vanaf 15 personen).

Daarnaast willen we graag manege’s en stallen helpen die willen over te stappen op veiligheidsbeugels. Wij vinden als Paardengruiter veiligheid belangrijk, maar weten ook dat de paardensport niet goedkoop is. Om te kunnen zorgen dat kinderen en volwassenen veilig met plezier kunnen paardrijden, bieden wij kortingen bij grotere afname.

Heeft u interesse in veiligheidsbeugels, bodyprotectors of heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? U kunt onze ruitersportzaak altijd bereiken via info@paardengruiter.nl

Onze merken

Je vind de tofste merken in ons assortiment.